Kjell Albin Abrahamson. Foto: Olivia Mariette Borg/SR

Abrahamson i P1: Jul i världen

P1 torsdag 24 december kl 15.03

Det är svårt att låta bli, men på julaftonen är det trixigt att förbise den där killen som sägs vara född i en krubba och som efter dryga trettio år blev uppspikad på ett kors. I Abrahamson i P1 undersöker Kjell Albin Abrahamson vem den historiske Jesus var, om man försöker se bortom honom som religiös ikon.

Kjell Albin Abrahamson pratar med komikern och hedersdoktorn i teologi, Jonas Gardell som kommit ut med boken Om Jesus.

Med i programmet är också Sören Wibeck som ingår i redaktionen för Sveriges Radios livsåskådningsprogram Människor och tro. Han konstaterar att många rörelser tolkar Jesus på olika sätt, allt ifrån att se honom som en liberal person till kommunist eller frihetskämpe.

Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin ville plocka in Jesus i sin verklighet som homosexuell, och för drygt 12 år sedan skapade hon utställningen Ecce Homo - Se människan där hon satte Jesus i en hbt-kontext. Bilderna kom att skapa en debatt som spred sig långt utanför Sveriges gränser kring hur man får porträttera Jesus och vem som har rätt att tolka vem han var. I programmet berättar hon om hur hennes konst öppnade upp för en diskussion i kyrkan kring alla människors lika värde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista