Katarina Hahr-Välviljans apartheid P1 foto: Mattias Ahlm/SR

”Välviljans Apartheid” i P1: Gäller de mänskliga rättigheterna för alla?

P1:s nya programserie Välviljans Apartheid handlar om att leva med funktionsnedsättning.
Vi vill visa hur det är att alltid bli ifrågasatt, att andra människor lägger sig i ens liv, säger programledaren Katarina Hahr.

I fem program, med start på söndag 17 januari, samtalar Katarina Hahr med sina gäster om mänskliga rättigheter och värderingar: Gäller de mänskliga rättigheterna verkligen för människor som har en funktionsnedsättning också?
– Med serien vill vi visa hur det är att alltid bli ifrågasatt, att andra människor lägger sig i ens liv. Och när myndigheter mäter hur lång tid det tar för en person att gå på toaletten innan man beviljar assistans – då har det gått för långt, säger Katarina Hahr.

Gäster i programmen är bland andra författaren Majgull Axelsson, skådespelaren Jonas Franksson, arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och diskrimineringsombudsmannen Katri Linna.

– Det blir också reportage: Om hur viktig den personliga assistansen är - vi har träffat en ensamstående mamma som använder rullstol och känner sig hotad av ett nytt lagförslag. Om arbetsgivare som inte låter personer som har funktionshinder komma på anställningsintervju. Och om att Berlin, Strasbourg och Barcelona för länge sedan kört om Stockholm och gjort design för alla, säger Katarina Hahr. 

Platsen där Katarina samtalar med sina gäster är vald med omsorg: Operabaren.
– Det är en plats med mycket patina som kultureliten synts på sedan förra sekelskiftet. Och vi är där för att vi vill inta rummet! Det är slut med handikappsanpassade platser för människor med funktionshinder, de ska vara på den plats, i de sammanhang de själva väljer, säger producenten Susanna Einerstam.

Välviljans apartheid sänds i P1 söndagar kl. 13.00 med repris måndagar kl. 10.30 samt tisdagar kl. 00.30. Start 17 januari. Programmet finns också för lyssning och nerladdning på hemsidan: sverigesradio.se/valviljan

Pressbild:
Katarina Hahr, programledare http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/837981_2000_1333.jpg 
Foto: Mattias Ahlm/SR

För mer information, vänligen kontakta:

Susanna Einerstam, producent
susanna.einerstam@sr.se 

Eva Sahlin, pressinformatör P1
eva.sahlin@sr.se 
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".