Johanna Koljonen, programledare för P3 Kultur. Foto: Olivia Mariette Borg/SR

Nystart för P3 Kultur med Johanna Koljonen

Söndag 17 januari är det nypremiär för P3 Kultur - Johanna Koljonens gränslösa kulturmagasin som kartlägger, analyserar och hyllar oväntade företeelser i samtidskulturen. P3 Kultur sändes första gången sommaren 2009 – nu är Johanna tillbaka med ett nytt populärkulturellt nördorama varje vecka.

– Det finns i princip inga gränser för hur komplicerade ämnen vi kan ta upp. Snarare är det så att om nånting är omöjligt att behandla i radio – särskilt i P3 – då måste vi göra det. Vi ser inga problem med att varva smarta, seriösa samtal med ganska mycket humor och en poplåt var sjätte minut, säger Johanna Koljonen. 

P3 Kultur bevakar och analyserar alla former av samtidskultur. Det kan handla om bristen på svenska superhjältar såväl som metoder för att hacka verkligheten. Vårsäsongens första program har temat ”reboot” – gamla välkända historieformat på t ex film som återuppväcks och får nytt liv. 

– I det programmet diskuterar vi omstarter och nytolkningar i film och litteratur – och på teatern, där det förstås inte är något konstigt alls om samma verk sätts upp igen med upphottade detaljer och nya skådisar, säger Johanna Koljonen. 

Dessutom innebär nystarten också en större satsning på webben. Extramaterial ur programmen publiceras varje vecka som poddsändningar och redaktionen kommer löpande att blogga om och analysera sin kulturkonsumtion. 

– Den här säsongen har vi verkligen lyxen att nörda loss och fördjupa oss ännu mer än tidigare, säger Johanna Koljonen. 

P3 Kulturs programledare Johanna Koljonen tävlar just nu i På spåret på SVT. Hon har tidigare medverkat i Lantz i P1, lett Det känns som fredag i SVT, recenserat film i Nöjesguiden och skriver krönikor i Fokus och Dagens Nyheter. Johanna är uppvuxen i Helsingfors, har pluggat i Oxford och bor nu i Malmö. 

”P3 Kultur – nördorama med Johanna Koljonen” sänds i P3 söndagar kl 14.03-16.00 med start den 17 januari. 

Programmet produceras av produktionsbolaget A-One Produktion.

Läs mer:
sverigesradio.se/p3/kultur

Pressbilder:
Johanna Koljonen
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/869518_1333_2000.jpg http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/869523_2000_1333.jpg 
Foto: Olivia Mariette Borg/SR 

För vidare information, vänligen kontakta:
Maria Anderstam, pressinformatör P3
maria.anderstam@sr.se 
08-784 71 20, 070-293 72 70

Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".