Kinos programledare Roger Wilson. Foto: Mattias Ahlm/SR

Kulturradion Kino: Alfahannar, käftsmällar och guldbaggar

P1 fredag 15 januari kl 18:15 samt 17/1 kl 16:03 

Kino är tillbaka efter juluppehållet och dyker rakt ner i den svenska filmbranschens största samtalsämnen just nu.

Är "Snabba Cash" räddningen för svensk kriminalfilm? Filmatiseringen av Jens Lapidus succéroman hoppas många ska bli årets stora kassako. Regissören Daniél Espinosa kommer till Kino för att prata om sin väg från debuten med ungdomsfilmen Babylonsjukan" till att bli en hårdkokt gangsterfilmare.

Spänningsromanen "Alfahannen" utspelas i den svenska filmvärlden. Bokens författare Katarina Wennstam har tidigare skrivit böckerna "Flickan och skulden" och "En riktig våldtäktsman" som diskuterat synen på sexualbrott i samhället. Nu tar hon sig an kulturmännens syn på kvinnor och sex.

Den svenska kritikerkåren låg på golvet och kippade efter andan när årets urvattnade nomineringar till Guldbaggepriset presenterades. Hur kunde ett av de bästa svenska filmåren summeras på ett så här korkat sätt?, frågade man sig. I veckans program undersöker Kino Guldbaggekulturen. Vad krävs egentligen för att bli en vinnare? Finns det några trick man kan ta till? Och varför klagar alltid alla på priset?

Programledare: Roger Wilson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".