Publicerat: Filmaren Maryse Gargour. Foto: privat.

Publicerat: "Tystnadens konspiration" stoppar "Marken talar arabiska"?

P1 lördag 16 januari kl 15.35

Den franska dokumentärfilmen "La Terre parle arabe", som ger den palestinska sidans syn det som hände i Palestina före 1948, har vunnit flera festilvalpriser. Men den har hittills inte visats av något västligt tv-bolag. Varför?
- En "tystnadens konspiration"? De är rädda att visa en annan bild än gängse väst-tv hittills har givit, tror filmaren Maryse Gargour, som gjort filmen.

France 5 köpte snabbt dokumentären. Men efter några månader blev det stopp. Sveriges Televisions inköpare rekommenderade också filmen. Men den köptes aldrig in. Sa nej gjorde Otto Fagerstedt - redaktionschef på SVT:s dokumentäravdelning.

Publicerat har bjudit in Otto Fagerstedt för att få en förklaring till varför de svenska tittarna inte får se filmen. Vi har dessutom bett Sören Wibeck - medarbetare på P1:s Människor och Tro - att se och kommentera filmen. Wibeck har nyligen gett ut boken "Två land, ett folk", som handlar just om konflikten Israel-Palestina. Inte minst historien före 1948. Är det så att den palestinska sidan har svårare att nå ut med sin version av vad som hände då? Råder det en sorts "tystnadens konspiration", som Maryse Gargour antyder?

Programledare: Åke Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".