Allt fler börjar dagen med Sveriges Radio

Den senaste lyssnarundersökningen som Sifo presenterar i dag visar att fler än var tredje svensk lyssnar på Sveriges Radio på morgonen. Morgonprogrammet i P4 når nästan två miljoner lyssnare varje vardag. Och Morgonpasset i P3 drar till sig allt fler lyssnare.

– Morgontiden är traditionellt mycket viktig för Sveriges Radio och vi har därför medvetet satsat mycket på dessa program. Därför är det glädjande när vi nu ser att strategin ger resultat i en allt större morgonpublik i samtliga kanaler, säger Sveriges Radios vd Mats Svegfors.

Morgonpasset i P3 har en positiv trend och ökar antalet lyssnare och har därmed återtagit en ung morgonpublik. Programmet ligger nu på samma nivå som man gjorde för fem år sedan. Morgonpasset når på vardagsmorgonen över en halv miljon lyssnare.

– Jag blir genuint väldigt glad när jag får höra det här, säger Tomas Granryd, redaktionschef för P3 Stockholm.
– Nu har vi hittat en form för ett riktigt bra morgonprogram i P3 och det är verkligen kul att publiken uppskattar det, avslutar Tomas Granryd.

P4 Sveriges största radiokanal
En viktig anledning till att Sveriges Radio har många lyssnare på morgnarna är att P4 har en stor och trogen publik som nu ligger på 32,2 procent varje vardag. På P4 märks också en ökning i lyssnandet på helgerna och bland kvinnor i samt att allt fler i åldersgruppen 35-49 år lyssnar på P4. P4 Radio Stockholm når nu för första gången över 20 procent av lyssnarna i Stockholmsområdet.

– Det är ju fantastiskt roligt, säger Dan Granlund, kanalansvarig för P4. När det gäller våra morgonprogram är det en oslagbar kombination vi presenterar; lokal nyhetsbevakning över hela landet varvat med trafikinformation och underhållande morgonprogram.

– Det är också roligt att lyssnandet på våra helgprogram ökar. Programsuccéer som ”Ring så spelar vi och ”Mannheimer och Tengby” älskas av publiken och vi har arbetat hårt för att programmen ska utvecklas med sina lyssnare, avslutar Dan Granlund.

Sifo-undersökningen visar också att på ett och ett halvt år har Sveriges Radio ökat sin publik med omkring 335 000 lyssnare en genomsnittlig dag. Det motsvarar en ökning med nästan 9 procent.

– I en tid när konkurrensen om människors tid är väldigt stor är det extremt glädjande att så många nya lyssnare kommer till Sveriges Radio. Det är ju helt i linje med vårt public serviceuppdrag att presentera ett innehåll där alla ska kunna hitta något, säger vice vd Cilla Benkö.

Radiomätning Sifo 2010/1

                                         2010/1       2009/1

Radio totalt .......................... 75,2 ........ 75,4
Sveriges Radio totalt ............ 49,2 ........ 47,7
Kommersiell radio totalt ....... 30,9  ....... 32,8
Närradion totalt ..................... 3,0 .......... 2,9
P1........................................ 12,5 ........ 11,9
P2 ......................................... 1,7 .......... 1,6
P3 ....................................... 10,5 ........ 10,1
P4 ....................................... 32,2 ........ 31,3

Räckvidd i procent anger hur många olika personer i åldern 9-79 år som hört minst fem minuter på en kanal under ett genomsnittligt dygn måndag t o m söndag.

För mer information om Sifo-undersökningen, se bilaga i detta pressmeddelande.

Presskontakt
Bengt Arwén, presschef
bengt.arwen@sr.se
08-784 17 59

Mats Svegfors, vd
08-784 50 10

Mer information om undersökningen
Malte Lind, chef Omvärlds- och analysavdelningen
0705-351656

Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".