Dokumentären Vi skrämde slag på Svensson: Margareta Lindgren på 60-talet. Foto: Privat.

Dokumentären: Vi skrämde slag på Svensson - om raggare, våld och uppror

P1 lördag 23 januari kl. 14.03 samt 30/1 kl 20.03 och 8/2 00.03

I sin förra radiodokumentär, ”Mera brännvin”, den kritikerrosade berättelsen om Errol Norstedt, alias Eddie Meduza, berättade Bo Sjökvist om en artist som blivit den dåliga smakens fanbärare. Den här gången berättar han om en grupp som till stor del var Meduzas publik, raggarna. Vilka var de? Varför blev de så våldsamma och reaktionära…om de nu var det?  

I mullrande bilar drog de skränande fram längs gator och torg, varv efter varv och utmanade ett samhälle som hade klarat sig undan kriget. De blev fiender till de flesta och fientliga till det mesta. Polis och andra som kom i deras väg mötte en svensk ungdomsrörelse som aldrig tidigare skådats. Media höll sig i dess närhet och berättade i både text och bild om det moraliska förfallet, berättelser som inte alltid höll sig till sanningen.

I programmet avslöjas t.ex. hur journalisten Arne Lemberg och hans fotograf gick till väga för att beskriva svenskt midsommarfirande. Vi hör också klipp ur Sveriges Radios arkiv där de då unga journalisterna Lars-Gunnar Björklund och Åke Strömmer gav sig ut i Stockholmsnatten, och självklart hör vi de gamla raggarna berätta om sin egen tid, då och nu.

Göteborgsraggarna och de gamla vännerna Claes ”Sputnik” Westergren och Margareta Lindgren är två av de medverkande. En annan är Sten Berglind, som var västeråsraggare under 50- 60-talet och som senare blev journalist och författare. Idag drar han tydliga paralleller till de ungdomskulturer som följde på raggarna och in i vår tid med förorternas upplopp och bilbränder...men det var mycket oskyldigare då säger ”Sputnik”, - Visst kunde man sätta eld på ett utedass, men jag skulle aldrig sätta eld på en bil!

En dokumentär av Bo Sjökvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".