Mats Einarsson, programledare. Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR.

Kalejdoskop: Indisk saxofonist – katt bland tigrarna

P2 tisdag 2 februari kl. 22.30

Att vara saxofonist och hävda sig inom den klassiska indiska musiken är ingen lätt sak. Men Kadri Gopalnath har lyckats. 27 år gammal gav Kadri sin första konsert i Chennai i Sydindien. Succé! Ingen hade någonsin hört en saxofonist så elegant, flythänt och känsligt spela sydindiska ragor på altsaxofon.

Den klassiska musiken i Sydindien är inte som den nordindiska med sina sitarer och saroder. Instrumenten är fler och annorlunda och musiken komponerad. Trots detta är musikern helt beroende av ögonblicket, inspirationen, mötet med jord och himmel, människor och gudar.

Som inom jazzen är konsten att improvisera högst värderad. Kadri Gopalnath har bjudits in till många jazzfestivaler i Indien och internationellt. Samarbetet med västerländska jazzmusiker har varit intensivt. Men hans integritet i den klassiska indiska musiken är bestående.

Mats Einarsson presenterar saxofonmästaren Kadri Gopalnath i en hel svit stycken i klassisk sydindisk stil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".