Il Risorgimento - Åke Malm framför Viktor Emanuelmonumentet i Rom - symbolen för Italiens enande. Foto: Chris Ward-Jones

Musikmagasinet : Il Risorgimento - en italiensk revolution till musik

P2 måndag 8 februari kl. 12.30 samt P1 lördag 13/2 kl. 23.07 och söndag 14/2 kl. 15.03


 

Seriestart: Hur blev egentligen Italien – Italien? Den frågan skall Åke Malm försöka klara ut i fyra program i P2. Det handlar om  "Il Risorgimento" – det italienska namnet på 1800-talets folkrörelse för att göra Italien. Det betydde att ett lapptäcke av små och större stater på den italienska halvön skulle enas. En dröm som krävde 70 års strider och konflikter, drömmar och politisk vilja att förverkliga. Italien börjar i år att fira 150 årsjubileet av sitt enande.

Ett jubileum svenska historieböcker berättar väldigt litet om. Av tradition har historikerna snobbat Sydeuropa och koncentrerat sig på de tre europeiska stormakterna. Det är ur deras synvinklar som händelserna på den italienska halvön diskuterats.

En revolution handlar det om och en revolution med massor av musik. För några av Italiens största kompositörer verkade mitt uppe i folkrörelsen Il Risorgimento: Domenico Cimarosa, Gioacchino Rossini, Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti och sist men inte minst, Giuseppe Verdi. Alla utgjorde en del av det mångfärgade italienska politiska landskapet, så motsägelsefullt men där man ändå kan finna många gemensamma kontaktytor.

En historia med mycket musik och många färgstarka personligheter, med mängder av fälttåg, revolutionsförsök och brutala aktioner från makthavarna i syfte att kväsa oppositionen. Bland många färgstarka personer finns förstås Giuseppe Garibaldi, 1800-talets Che Guevara, som visste att vara realist bland alla idealister.

Åke Malm har arbetat som journalist i över 45 år i Italien och rapporterat för bland annat Sveriges Radio.  Del 1 av 4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".