Snittet: Familjen, en föreställning på Göteborgs Stadsteater. Foto: Aorta

Kulturradion Snittet: Familjeimplosioner

P1 onsdag 3 februari kl. 14.03 samt 4/2 kl. 18.15

Få ämnen är väl så tacksamt att ge sig i kast med som familjen. Ett kärt och många gånger gestaltat ämne. Och Snittet missar inte heller tillfället att få prata om familjen som nu är i fokus på flera platser samtidigt.

På Göteborgs stadsteater spelar Tracy Letts Pulitzerprizebelönade pjäs Familjen. Broadwaysuccé i tre akter om en familj på väg mot härdsmälta. Mia Gerdin har träffat regissören Peter Dalle som menar att det är en rolig pjäs trots den nattsvarta bakgrunden med missbruk och brustet föräldraansvar.

Dessutom har Snittet sett utställningen Swedish Family på Uppsala konstmuseum. Ett begrepp som införlivades i ryskan på 70-talet och som står för sexuell frigjordhet och lättsinnighet. Cecilia Blomberg har sett ryska och svenska konstnärer rikta blicken mot familjen och träffat en av initiativtagarna Natasha Dahnberg från konstnärsgruppen Haka och konstnären Catti Brandelius som är med på utställningen. Och så undersöker Marjaneh Bakhtiari den judiska mammans speciella position. Vad betyder hon för den judiska humorn och kulturen? Varför är hon så kvävande? Och varför är hon så missunnsam mot sina döttrar?

Programledare: Cecilia Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".