Kulturradion K1: "Smoke gets in your ears" - om rökningens roll på teaterscenen och i filmen

P1 torsdag 4 februari kl. 14.03 samt 8/2 kl. 18.15

Filmstjärnorna har fimpat och även om det blossas friskt i kultserien Mad Men är det synnerligen tobaksfritt i tv och på film numera. Vem kan tänka sig en modern variant på bio av Hasse Ekman eller Humphrey Bogart? Men skådespelare måste ändå i vissa lägen hala fram giftpinnen om manuset så kräver. Visst, nikotinfria rekvisita-cigaretter finns men även dessa ofarliga rökverk har en förmåga att framkalla hostningar hos publiken.

Så hur resonerar man om man ska sätta upp en pjäs där det ska rökas enligt manus?

Staffan Valdemar Holm, Michaela Granit, Sven Hugo Persson, Staffan Göthe med flera funderar på hur rökningen gestaltas på scen och film. Cigarettens roll på vita duken har ju varit stor och rökandet är laddat med symbolik. Tänk bara på Lauren Bacalls debut mot Humphrey Bogart och Jean Paul Belmondos kultinsats i "Till sista andetaget".

Radiolyssnarna löper förstås ingen risk att behöva hosta trots att världens enda mänskliga rökmaskin medverkar i programmet "Smoke gets in yout ears".

Ett program av Kerstin Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista