Bokcirkeln: Carin Mannheimer, Marie Lundström, Åsa Linderborg och Jan Guillou. Foto: Stina Gullander.

Bokcirkeln i P1: Jan Guillou, Åsa Linderborg och Carin Mannheimer läser Joyce Carol Oates

Den 12 april är det säsongspremiär för vårens bokcirkel i P1. Då börjar trion Åsa Linderborg, Carin Mannheimer och Jan Guillou läsa Joyce Carol Oates Blonde tillsammans med cirkelledaren Marie Lundström.
– Joyce Carol Oates är den mest tekniskt briljanta författare jag känner till. Hon är för bra för att få Nobelpriset, säger Jan Guillou.

Det är första gången som Bokcirkeln tar sig an en nu levande författare när man ska läsa den amerikanska, nobelpristippade Joyce Carol Oates (född 1938) och hennes över 800 sidor tjocka roman Blonde (2000) som handlar om Marilyn Monroe.
– Här finns massvis att prata om, säger cirkelledaren Marie Lundström. Vad är sant i boken? Vad är ren fiktion? Vad spelar det för roll? Vem var den unga okända brunetten Norma Jeane? Hur och varför blev hon Marilyn Monroe? Vad gör Blonde till en bok med skrämmande sug? Varför vill man bara fortsätta läsa?

På fem träffar, med start måndag 12 april, tar sig Bokcirkeln igenom Blonde i översättning av Ulla Danielsson.
– Det här är en perfekt badstrandsbok som jag helst skulle läsa under en palm iklädd kortbyxor, utan någonting annat att tänka på än boken, säger Jan Guillou. Joyce Carol Oates är den mest tekniskt briljanta författare jag känner till. Hon är för bra för att få Nobelpriset. Och för populär!

Bokcirkeln sänds i Biblioteket i P1 måndagar kl. 14.03 med repris tisdagar kl. 18.15. Start 12 april.
Programmen finns också för lyssning och nedladdning på hemsidan: sverigesradio.se/p1/bokcirkeln  
Där finns också läsplan, mer info och under sändningsperioden både lyssnardiskussioner kring boken och författarchattar med de medverkande.

Pressbild:
Bokcirkeln: Carin Mannheimer, Marie Lundström (cirkelledare), Åsa Linderborg och Jan Guillou.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/893952_1321_2000.jpg Foto: Stina Gullander.

För mer information, vänligen kontakta:

Marie Lundström, producent
marie.lundstrom@sr.se 
0705-42 13 77

Eva Sahlin, pressinformatör P1
eva.sahlin@sr.se
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".