Nya Vågens programledare Kim Nordberg. Foto: Stina Gullander.

Kulturradion Nya Vågen om Damernas Detektivbyrå och opera av The Knife

P1 tisdag 2 februari kl 14.03

Om några veckor inleds Cinemafrica i Stockholm - en årlig filmfestival som med filmens hjälp vill vi uppdatera bilden av Afrika och komplettera det svenska kulturutbudet med afrikanska bilder och röster.

När författaren Alexander McCall Smith skrev Damernas Detektivbyrå 1998 gjorde han det med en liknande ambition - att skapa en positiv bild av Botswana. Nu har den blivit till tv-serie och böckernas fantasibilder har blivit rörliga bilder - är de lika positiva och nyskapande fortfarande?

Amerikanska HBO, som ligger bakom tevedramaframgångar som Sopranos, The Wire och Sex and the City, har producerat, och huvudrollen som Botswanas första kvinnliga privatdetektiv spelas av soulsångerskan Jill Scott. Serien visas just nu i Sveriges Television.

I studion: Viveca Motsieloa, etnolog, Niklas Wahllöf, tevekrönikör på Dagens Nyheter, och kulturradions Louise Epstein.

Det är drygt 150 år sedan Charles Darwin publicerade den omskakande Om arternas uppkomst. Till detta jubileum gör svenska bandet The Knife (syskonparet Olof Dreijer och Karin Dreijer Andersson) och danska Hotel Pro Forma elektrooperan Tomorrow in a year, en opera om Darwin, som innehåller såväl lasershow, högteknologisk scenografi som naturvetenskap.

Sjunger gör mezzosopranen Kristina Wahlin och popsångaren Jonathan Johansson.

Vi har sett den på Dansens Hus i Stockholm. I studion: Hanna Fahl, programledare P3 Populär och kulturradions Cecilia Blomberg.

Programledare: Kim Veerabuthroo Nordberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".