Johanna Koljonen. Foto: Olivia Mariette Borg/SR

P3 Kultur om nördfeminism

P3 söndag 7 februari kl 14.03

P3 Kultur träffar outsiderkulturens outsiders – de kvinnliga nördarna. Nördkulturen börjar bli mainstream. De som tidigare varit för töntiga för att passa in i kulturens huvudfåra har nått en viss acceptans. Det är såklart värt att applådera. Men det finns hierarkier även inom nördvärlden som länge varit modellerad efter en manlig mall.

Veckans P3 Kultur undersöker hur den kvinnliga nördidentiteten ser ut och fungerar. Följ med när P3 Kultur hälsar på hemma hos en travnörd, en kassettbandsnörd och en lajvare med djupa specialkunskaper i medeltida musikinstrument. I studion diskuterar författaren Sofia Nordin och filmkritikern Teresa Axner (bägge stolta lajvare) vad nördfeminism är för något, och hur de ställer sig till begrepp som "nördskam" och "rollspelarstigma".

Dessutom passar P3 Kultur-redaktionen på att avslöja vilka svenska kulturpersonligheter som har ett förflutet i rollspelsvärlden. Är de beredda att komma ut ur nördgarderoben?

Programledare är Johanna Koljonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".