Åke Malm. Foto: Chris Ward-Jones.

P2 uppmärksammar Italiens 150-årsjubileum

Hur blev egentligen Italien – Italien? Den frågan ställer sig journalisten Åke Malm i serien ”Il Risorgimento” – fyra program om revolutionen som skedde till massor av musik. På måndag sänds den första delen i P2.

I år börjar Italien fira 150-årsjubileet av landets enande. P2 uppmärksammar jubileet med den nya programserien ”Il Risorgimento” − om Italiens resa från en samling krigande småstater till ett enat land. ”Il Risorgimento” är det italienska namnet på 1800-talets enhetsrörelse som krävde 70 års strider och konflikter, drömmar och politisk vilja.

Några av Italiens största kompositörer verkade mitt uppe i folkrörelsen: Domenico Cimarosa, Gioacchino Rossini, Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti och Giuseppe Verdi. Alla utgjorde en del av det mångfärgade italienska politiska landskapet.

− Historieintresserad har jag alltid varit och det är omöjligt att bo nästan 50 år i Rom utan att intresset späds på, säger Åke Malm.

Han har med sina 45-års erfarenhet som journalist i Italien gjort en historisk serie med bred spännvidd. Lyssnarna tas med på en resa genom fälttåg, revolutionsförsök och brutala aktioner från makthavarna i syfte att kväsa oppositionen. Med hjälp av unika ljudinspelningar från det italienska riksarkivet och mycket musik berättar Åke Malm om de många färgstarka personligheterna såsom Giuseppe Garibaldi som kallats 1800-talets Che Guevara, Napoleon Bonaparte, Giuseppe Verdi och många fler.  

Sändningstid
Musikmagasinet: ”Il Risorgimento” sänds under fyra måndagar kl. 12.30 i P2 med start 8/2. Programmet sänds även i P1 lördagar kl. 23.07 (start 13/2) och söndagar kl. 15.03 (start 14/2).
sverigesradio.se/p2

Pressbild: Åke Malm framför Viktor Emanuelmonumentet i Rom− symbolen för Italiens enande. Foto: Chris Ward-Jones.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/892466_2000_1330.jpg

För mer information, vänligen kontakta:
Maria Lekteus, pressinformatör P2
maria.lekteus@sr.se
0732 314556

Sveriges Radios presswebb – sverigesradio.se/press

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".