Musikmagasinet: Il Risorgimento - en italiensk revolution till musik

P2 måndag 22 februari kl.12.30 samt P1 lördag 27/2 kl. 23.07 och söndag 28/2 kl. 15.03

Il Risorgimento kallas den nästan 100-åriga rörelse som till slut ledde till att Italien enades. Utgångspunkten var ett lapptäcke av små och stora stater. Där fanns storhertigdömen som Toscana, kungadömen som Sardinien/Piemonte, republiker som Venedig och påvestyrda Kyrkostaten. Hur alla dessa stater kunde enas är ämnet för fyra program som producerats av Åke Malm, journalist i Rom sedan drygt 45 år.

Några få idealister och drömmare lyckades med det osannolika – att ena dessa olika viljor och intressen. För det gällde att bekämpa europeiska stormakter som Österrike och Frankrike, att hålla sig väl med England och bestämma hur förhållandet till påven och hans kyrkostat skulle se ut. En väg genom många revolutioner, förräderier, lidanden och offer. Några skulle kanske idag hävda att riktigt enat har Italien aldrig blivit – men både Napoleons och Giuseppe Garibaldis insatser hör till den här historien om den italienska revolutionen.

En revolution med mycket musik. Från Gioacchino Rossini till Giuseppe Verdi och med unika nedslag i Italienska riksarkivet för historiska ljud.

I det tredje avsnittet gör vi ett nytt avstamp i revolutionsåret 1848, upplever upproret bland publiken i Bolognas operahus när Verdioperan "Ernani" väcker patrioternas krav på befrielse och börjar närma oss giganten Giuseppe Garibaldi, 1800-talets Che Guevara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista