Giuseppe Verdi verkade mitt uppe i folkrörelsen "Il Risorgimento". Foto: SVT Bild.

Musikmagasinet: Il Risorgimento - en italiensk revolution till musik

P2 måndag 1 mars kl. 12.30 samt P1 lördag 6/3 kl. 23.07 och söndag 7/3 kl. 15.03

Hur blev Italien – Italien? Det frågar sig journalisten Åke Malm i denna programserien om "Il Risorgimento" - det internationellt godtagna ordet för den italienska enhetsrörelsen.

En dramatisk, och ofta tragisk historia, om hur över 70 års drömmar och strider skulle leda fram till att landet enades. Det gällde inte bara att med alla vapen, onda som goda, övertyga eller bekämpa kungar, storhertigar och påven i Rom. Det handlade inte minst om att kämpa mot kejsarna i Wien och Paris och deras generaler.

I år börjar Italien fira 150-årsjubileum av sitt enande – en process många anser fortfarande inte vara helt avslutad. I det sista programmet i serien står Giuseppe Garibaldi på väg att ockupera Sicilien med sitt tusental patrioter klädda i röda skjortor.

En landstigning med komiska detaljer men sedan blev det allvar. Palermo ockuperades och till slut kunde Garibaldis brokiga armé rulla upp Neapelkungens trupper, inta Neapel och överlämna halva kungadömet till Piemontekungen Viktor Emanuel. Avslutningen skulle ske tio år senare när Roms stadsmurar attackerades och påven jagades in i Vatikanen. 

Revolutionen skedde till massor av musik. I det sista programmet av fyra får vi höra exempel på hur tidens stora italienska tonsättare stödde tanken om enandet. Det blir musik av Giuseppe Verdi och spännande exempel på unika inspelningar ur Italienska riksarkivet för historiska ljud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".