P2 Live Världens liv: Hyllade Mor Karbasi sjunger sefardiska sånger

P2 söndag den 21 februari kl. 20.00

I kvällens Världens Liv sjunger israeliska Mor Karbasi sefardiska sånger. Kärlekssånger, bönesånger, vaggsånger från det medeltida och moriska Spanien. I Sefarad, eller Al-Andalus som arabisktalande säger, levde muslimer, judar och kristna i en nära nog gemensam kultur under 700 år. Men så kom dråpslagen, ett efter ett. Det sista slaget kom när Kung Ferdinand II och Drottning Isabella beslöt sig för att Spanien skulle bli ett rent kristet land. Något det aldrig hade varit tidigare. Muslimer och judar förföljdes, dödades eller flydde. Muslimerna flydde till Nordafrika, de flyende sefardiska judarna till städer kring östra Medelhavet.

Här finns än idag en spillra av den gamla spansk-judiska kulturen. Och det är den Mor Karbasi med passion och lust tagit sig an på sitt alldeles eget sätt. Hon skriver också egna sånger i gammal sirlig stil. Allt är tillåtet. För vem kan med bestämdhet säga hur det lät i Spanien för 700 år sedan? I kvällens Världens Liv hör vi Mor Karbasi i en inspelning från Stockholms Kulturhus. I samma program en konsert längs andra orientaliska färdvägar med Anders Hagberg, flöjter, Ahmad al Khatib, ud och Fazal Qureshi, tablas. Presentatör: Mats Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista