Johanna Koljonen. Foto: Olivia Mariette Borg/SR

P3 Kultur: Musor, mysvampyrer och kronprinsessans kärleksrättigheter

P3 söndag 14 februari kl 14.03

Serietecknarna Åsa Grennvall (aktuell med det nattsvarta albumet Svinet) och Sofia Olsson (som snart släpper Hetero i Hägersten) diskuterar hur de skildrar heterosexuella relationer i serieform. Hur jämlik är relationen mellan den manliga konstnären och den kvinnliga musan? P3 Kulturs reporter Sara Lundin dyker in i historien om Maria von Platen, som mot sin vilja inspirerade författaren Hjalmar Söderberg till karaktären Lydia i Den allvarsamma leken.

Inför sommarens prinsessbröllop passar P3 Kulturs programledare Johanna Koljonen på att ställa frågor som om prinsessors rätt till kärleken och sina egna livmödrar. Varför måste en kronprinsessa fråga kungen och regeringens om lov för att få gifta sig med den hon vill? Får hon föda ett utomäktenskapligt barn? Får hon göra abort utan att fråga om lov? Roger Lundgren, kunglighetsexpert på tidningen Queen, förklarar vad unga kungligheter får och inte får göra.

Anna Höglund, som forskat i vampyrberättelser i 15 år och nyligen doktorerat i ämnet, berättar om vampyrens stora makeover, från blodtörstigt monster till romantiskt ideal.

Med Johanna Koljonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".