Nya Vågen: Sexuella trakasserier inom scenkonsten

P1 tisdag 16 februari kl 14.03

I Ekot har vi kunnat höra att var tredje kvinna som jobbar inom svensk teater och film har blivit sexuellt trakasserad. Värst drabbade är kvinnliga skådespelare. Nästan varannan svarar ja på frågan om de blivit sexuellt trakasserade.

Nya Vågen diskuterar scenkonstens arbetsvillkor och vad det gör med de människor som arbetar där. Brytpunkten mellan det manliga geniets gränslöshet och arbetsmiljönormerna i samhället. Mellan att vara utåtagerande yrkesmässigt och sen återgå till någon slags normalitet i relationerna till sina kollegor.

Går det att ändra på teaterns kultur? Bli av med vurmen av det manliga geniet? Göra om yrkesrollerna? Och hur tar man som arbetsledare i de här frågorna? Hur skapar man ett klimat där trakasserier inte längre tolereras?

Vi har också läst Susanna Alakoskis nya roman "Håpas du trifs bra i fengelset", som kommer fyra år efter debuten med Augustprisbelönade "Svinalängorna". Boken handlar om ett syskonpar som i skuggan av ett missbruk på en gång slits isär och klistras samman. I studion finns Björn Wiman, kulturchef Expressen och kulturredaktionens Marie Lundström. Programledare är Naila Saleem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".