Café Opera - en bar med anrik historia. Foto: Okänd.

Vetenskapsradion Historia: Operabarens ränksmideri och champagnelyx

P1 torsdag 4 mars kl 13.20 och 7/3 kl 19.35 samt 10/3 kl 01.03

I dryga tvåhundra år har Operabaren varit en magnet för Sveriges kulturelit, för nöjeslystna politiker och jetsettare. Redan på 1780-talet slog Operabaren upp dörrarna, i dåtidens gustavianska operahus, på samma plats som dagens jugendinredda Operabar från 1905 fortfarande ligger. Författaren Gösta Arvidsson berättar i Vetenskapsradion Historia om barens historia, som en tummelplats för politiska radikaler under 1800-talet och om extravaganta krognotor under ryska revolutionens tidevarv.

En av dagens stammisar på Operabaren är konstnären Peter Dahl och i Vetenskapsradion Historia berättar han vad som lockat honom till platsen, och hur barens historia fortfarande genomsyrar varje besök där.

Dessutom granskas Gamla Uppsalas betydelse för vårt historiemedvetande. Vad har egentligen de tre jättehögarna på Uppsalaslätten betytt för vår historiesyn, och hur har Gamla Uppsala använts i politiska syften? Arkeologen Magnus Alkarp har nyligen disputerat på en avhandling som tar ett helhetsgrepp på ett område som många olika läger har gjort anspråk på.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".