Aron Berg är programledare för Nordiska kungasagor. Foto: Anders Edgren/UR

Nordiska kungasagor i Barnradion i P4

P4 måndag 1 mars kl 17.45

Den här veckan sänds en ny serie i Barnradion i P4. Nordiska kungasagor är nordisk historia i sagoform. Det handlar om den legendomspunna Ynglingaätten, en kungaätt som sägs ha regerat Svea rike under förhistorisk tid. I fem program får lyssnarna stifta bekantskap med tio kungar av Ynglingaätten i form av korta radiodramatiseringar, måndag-fredag kl 17.45 i P4. Programmen leds av 11-årige Aron Berg.

Anders Edgren, producent på UR, har skrivit manus, inspirerad av Snorre Sturlassons ”Heimskringla” där Ynglingasagan ingår. Texterna gestaltas av skådespelarna Calle Jacobson, Tina Råborg, Daniel Gustavsson och Anna Blomberg. Musik av och med Peter Bryngelsson.

Vissa av kungarna av Ynglingaätten kan ha funnits i verkligheten och andra är mer mytiska sagofigurer. Sagorna är burleska, tokroliga och ibland även våldsamma då många av kungarna dog på märkliga sätt. Kung Svegder som blir introllad i ett berg av en dvärg, Frode som drunknar i en mjödtunna, Egil som blir ihjälstångad av en folkilsken tjur och Dag den vise som får en högaffel i huvudet är några exempel på märkliga kungaöden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".