Radiokören sprider vokal glans i tre världsdelar

Idag åker Radiokören på turné till USA, den första av fyra resor världen runt under våren. Tre skivor och en dvd är på gång.

När Radiokören idag lyfter från Arlanda har de med sig i bagaget ett a cappella-program med musik av Hugo Alfvén, Anders Hillborg och Sven-David Sandström men också klassisk repertoar av Frank Martin, Gustav Mahler och Ned Rorem.

Siktet är inställt på en 10 dagar lång turné i USA: Detroit, Chicago, Cincinatti, Minneapolis och San Francisco.

I mars släpps en skiva med svensk körmusik, bland annat nyskriven sådan av Christian Lindberg. Dirigent är Ragnar Bohlin, som också dirigerar under USA-turnén.

Och detta är bara början:

I slutet av mars går färden till S:t Petersburg och Moskva. Där framför Radiokören Brahms Requiem under ledning av Valery Gergiev samt Mässa h-moll av Bach med Fredrik Malmberg. I april släpps en dvd med Radiokören och Valery Gergiev från en konsert i Rotterdam 2008 med Rotterdam Philharmonic. På programmet: Brahms Requiem. En cd med samma verk framfört av Radiokören och Hessiska radions symfoniorkester under ledning av Paavo Järvi är också på gång under våren. Större delen av juni ägnas åt en turné till La Scala i Milano och olika städer i Japan.

På La Scala framförs Mahlers Symfoni nr 2 under ledning av Claudio Abbado. I Japan är det återigen dags för a cappella-konserter, men också ett framförande av Mozarts Requiem tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester, som också befinner sig i Japan i mitten av juni. Dirigent under Japan-turnén är körens chefsdirigent Peter Dijkstra.

- Vi är stolta och glada att kunna genomföra dessa unika turnéer, säger Arne Lundmark, Radiokörens planeringschef. Vårt uppdrag är bland annat att föra ut svensk körmusik i världen - framför allt a cappella-musik - och det lyckas vi med nu i både USA och Japan. Och det är inte första gången, Radiokören har alltid varit en "ambassadör" för svenska tonsättare.

I höst kommer ytterligare en skiva med Radiokören, ett porträtt av tonsättaren Sven-David Sandström.

www.berwaldhallen.se

Bilder:
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/928402_1200_800.jpg
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/928340_1200_800.jpg
Radiokören. Foto: Gustav Karlsson Frost.

För mer information:
Kajsa Hallhagen
Marknadskoordinator/press
08-784 51 08
kajsa.hallhagen@sr.se

Karin Adolfsson
Försäljningschef
08-784 51 12
karin.adolfsson@sr.se