Hur goda människor blir onda - i Vetandets värld. Foto: Nick Näslund/SVT Bild

Vetandets värld: Hur man gör onda människor av goda

P1 onsdag 3 mars kl 12.10 och kl 23.07

1971 utfördes ett psykologiexperiment vid Stanford university som spårade ur och fick avbrytas i förtid. Unga studenter skulle i två veckor spela rollen av fångar och fångvaktare i ett låtsasfängelse. Men fångvaktarna blev sadister och flera av fångarna bröt ihop efter bara några dagar. Försöket blev aktuellt igen när bilderna från irakiska Abu Ghraib-fängelset blev kända. För det som hände där hade också hänt i låtsasfängelset mer än 30 år tidigare.

Philip Zimbardo blev anlitad som expertvittne för en av de anklagade, Sgt Ivan "Chip" Frederick. Men han säger att bara för att man kan förstå vilka mekanismer som gör att goda människor kan bli onda, så betyder inte det att man kan ursäkta de onda handlingarna. Men man bör ta hänsyn till sådant när man bestämmer strafflängden, tycker Zimbardo. Nu ägnar han sig åt forskning om i vilka miljöer hjältar kommer fram, men tror att det är lättare att locka fram de onda handlingarna än de goda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista