Vetandets värld: Kostrådens historia från Linné till brödkampanj

P1 måndag 1 mars kl 12.10 och 23.07

Under näringslärans tidiga dagar på 1800-talet lyftes kött fram som viktig mat för att få starka arbetare i den nya industrin. Sedan dess har kostråden ändrats flera gånger, hela tiden i samspel mellan myndigheter, livsmedelsföretag och vetenskapsmän. Vetandets värld handlar idag om hur de moderna kostråden har tagit form.

Vi möter Christina Fjellström, professor i måltidsforskning, som berättar om försöken att forma folkets kosthållning från 1700-talet och framåt. Carl von Linné trodde att potatis orsakade hjärtinfarkt, men det var först på 1800-talet som en systematisk näringslära växte fram.

Åke Bruce, professor emeritus i tillämpad näringslära, berättar om hur de moderna svenska kostråden togs fram på 1970-talet. I programmet hörs också läkarna Göran Berglund och Ralf Sundberg som menar att de tidiga studier om mättat fett som delar av dagens kostråd grundar sig på inte håller måttet.