Om viktiga kontakter på ålderns höst i Vetandets värld. Foto: SVT Bild

Vetandets värld: Om värdet av tunna band och om vikten av det triviala

P1 tisdag 23 mars kl 12.10 och 23.07

Sverige har en stor och växande andel äldre i befolkningen. För alla äldre som är friska och pigga och fortfarande bor hemma är det mycket viktigt med många ytliga sociala kontakter i vardagen för att de ska fortsätta att må bra.

- Inte särskilt många har forskat kring det vi kallar "tunna band". Istället finns mängder av forskning kring vad de starka banden med familj, släkt och nära vänner betyder för äldre. Men ett stort kontaktnät av ytligt bekanta är viktigt för att äldre ska ha kvar känslan av trygghet, ett socialt sammanhang och sin egen identitet, säger Cecilia Henning, docent i socialt arbete vid Hälsohögskolan i Jönköping.

Ännu har ingen forskat kring hur de tunna banden påverkas av en flytt till ett äldreboende. Däremot visar en kommande doktorsavhandling att de äldres önskan om inflytande över sin vardag på ett äldreboende ofta bli överkörd av rutinernas starka makt, som styr personalens sätt att arbeta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista