P4 Granskar - Gunnar Gramnes bakom nyheterna. Foto:SR

P4 Granskar: Sverige i Afghanistan

P4 söndag 28 februari kl 12.03

Det är tre veckor sedan två svenska soldater och deras afghanske tolk dödades i Afghanistan.

Händelsen har återigen dragit igång debatten om vi i Sverige ska skicka soldater till ett land i krig. Alltfler länder drar sig ur samarbetet med Nato i Afghanistan men inte Sverige.

På Svea Livgarde i Kungsängen utbildas just nu 500 soldater som ska skickas till Afghanistan i mars. De ska ingå i FN:s sk Isaf-styrka och stationeras i Mazar - i - Sharif i norra delen av landet. Vilka är det som åker iväg? Vilken syn har de på sin roll i Afghanistan? Vad vet de om landet de skickas till? Hör soldaterna berätta och hör deras utbildningsledare som själv varit i Afghanistan om vad svenska försvaret anser att Isaf-soldaterna ska ha med sig i bagaget.

Hör också Lina Eliasson, en ung hjälparbetare från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som just kommit hem efter 13 månader i Afghanistan. Hon har arbetat för EU och dess polis med att bygga upp ett nytt rättsväsende i det krigshärjade landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista