Mats Einarsson, programledare. Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR.

P2 Live Världens liv: Polsk folkmusik och kroatisk a capella-sång

P2 söndag 28 februari kl. 20.00

Kvartetten Kwadrofonik gör polsk folkmusik som ingen annan. 2009 belönades gruppen med en polsk grammis för bästa folkmusikskiva. Gruppen som bildades 2006 spelade från början mest modernistisk musik: Bartok, Stravinskij, Luciano Berio. Men sen tog de sig an folkmusiken, de rytmiska danserna, de rustika melodierna. Kwadrofonik började experimentera med ljud och resultatet är en snitsig och överraskande musik, inspelad på EBU:s folkmusikfestival i Köln.

Från samma festival sänds en konsert med Klapa Sjufit, som sjunger a capella-sång - i Kroatien och längs hela den dalmatiska kusten kallas den klapa. Sentimentala serenader med mycket nostalgi och en del humor som män sjöng på caféer och restauranger eller i vandringar längs stadens gator. Allt fler unga män har nu börjat ta upp den gamla traditionen. Klapa Sjufit bildades 1992 i Split i Kroatien. En oktett män, från djupaste bas till högsta tenor som sjunger från svagaste svagt till starkaste starkt.

Dessutom i Världens Liv, israeliska sångerskan Mor Karbasi i sånger med rötter i det moriska Spanien. Den andra delen av konserten på Kulturhuset i Stockholm i höstas. Presentatör: Mats Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista