Musikmagasinet Klang!: Tonsättaren Paula af Malmborg Ward. Foto: Anders Västlund.

Musikmagasinet: Klang!

P2 måndag 8 mars kl. 12.30 samt P1 13/3 kl. 23.07 och 14/3 kl. 15.03

Seriestart för den nya säsongen av Klang! i Musikmagasinet. Undertiteln på serien är "Ord och bild blir musik. Levande tonsättare berättar". Hur gör tonsättare när de trollar fram den ljuvaste musik ur ord och bild? Hur tonsätter hon ett islandskap? Hur många A4-sidors libretto behöver han för en helaftonsopera? Får tonsättare inspiration från ovan eller gräver de djupt i sitt inre?

I de sex programmen hör vi hur komponister skriver fram musik ur ord och bilder om grymhet, försoning, utanförskap, ordlekar och verkliga, dokumentära händelser. Men också ur riter, böner, respekt för språket, motstånd mot språket och glipor i språket.

I Birgitta Tollans nya serie möter vi i det första programmet den utåtriktade, sprudlande, energiska och snabba tonsättaren Paula af Malmborg Ward, en musikalisk mångsysslare som skrivit text till Melodifestivalen, en symfoni till en italiensk skomakare och tonsätter opera inspirerad av brottaren Mikael Ljungbergs öde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista