Författaren Mia Berner. Foto: Agnete Brun/Kagge förlag.

Kulturradion K1: För det är så jag ror

P1 torsdag 4 mars kl 14.03 och 8/3 kl 18.15

Mia Berner dog i december 2009, och begravdes i en klarröd kista. För yngre författare och kulturskribenter i Oslo hade hon varit en mentor, en mittpunkt, någon att bli älskad och utskälld av. Tre krav ställde hon på intellktuella idag: "Sabla våkenhet, mot/sisu och veldig integritet." Mia Berner var filosof, sociolog, skribent, författare och översättare, kanske mest känd för sin bok om poeten Pentti Saarikoski, PS, som hon skrev efter hans död i det tidiga åttiotalet. 2005, när hon var 82, kom en samling erotiska noveller ut i i Norge, Fordi det är slik jag ror, men hon var verksam in i det sista, höll hov på sjukhuset i Oslo, skrev, debatterade, regisserade sin begravning: "Ta dere et glass og vaer som folk."

I programmet medverkar författaren Anna-Karin Eurelius, som tillsammans med Inger Brattström hade åtekommande "Sanningsseminarier" med Mia Berner, och så reser Katarina Wikars till Oslo och träffar kulturskribenterna Karl-Olav Åmås, Karianne Bjellås Gilje och Mårten Ströknes. Nästa vecka kommer röster ur radioarkivet, bl a hör vi Mia Berner själv läsa ur PS och så utdrag ur poeten Willy Granqvists program om Pentti Saarikoski och Mia Berner på Tjörn från 1981, Jag är inte värdig mina dikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista