P3 Kultur: Svenska superhjältar – finns de?

P3 söndag 28 februari kl 14.03

Dagens P3 Kultur sätter superhjälten under lupp och spanar efter svenska varelser med superkrafter. Vad är det med slimmade kroppsstrumpor som tilltalar den svenska folksjälen? Vi berättar hela historien om hur Fantomen integrerades i Folkhemmet och startade en Konsumbutik i djungeln.

Hur anpassar man våldsamma och egenmäktiga superhjältar till svenska förhållanden? Två av serieskaparna bakom det seriösa och genretrogna fanzinet Svenska superserier berättar om hur man skapar blågula superhjältar – utan att göra parodier i stil med "Kapten Stofil".

Serietecknaren och föreläsaren Lisa Medin och litteraturvetaren och före detta Spindelmannen-redaktören Klara Möller Norén diskuterar bristen på Svenska superhjältar – vad är det i Superhjälten som inte klickar med vårt land?

Programmet bjuder även på psykologiska diagnoser av några välkända amerikanska superhjältar och b-kändis-biografi-bokklubben tar sig an Janice Dickinsons utelämnande skildring av supermodelltillvaron "No lifeguard on duty".

Med Johanna Koljonen.