Kropp och själ: Vad händer när det blir tyst?

P1 tisdag 2 mars kl 10.03 och kl 00.03 och 7/3 kl 07.03

Plötsligt kom den bara över henne. Tystnaden. Och den var helt förknippad med plats. I ett rum pratade hon obehindrat, i ett annat blev hon tyst. De andra trodde att hon var blyg men Claudia fick tillslut veta att hon hade det som kallas för selektiv mutism - en talhämning som skapar ofrivilliga tystnader.

Aron Lindberg har själv sökt sig till tystnaden. Han har varit på flera retreater där tystnaden har gjort att han mött sina egna tankar och känslor på ett tydligt sätt. Han tycker att tystnaden kan vara som ett maraton - både en njutning och jättejobbig på samma gång.

Kropp och själ handlar om tystnadens olika sidor. Den ofrivilliga tystnaden som kan skapa stress, användas som maktmedel och i vissa situationer till och med likställas med tortyr. Och den valda tystnaden som kan vara befriande och ibland skapa större gemenskap än den man upplever genom att prata.

Bland gästerna i studion finns Jan Ringler, psykolog och Olle Johansson, docent på Karolinska Institutet. Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.