Carola och Måns Zelmerlöw i tidernas Svensktoppsfinal

Efter fem veckors omröstning är nu fem finalister klara för att tävla om titeln Bästa melodifestivallåten på Svensktoppen genom tiderna. Finalisterna är Cara Mia med Måns Zelmerlöw, Fångad av en stormvind med Carola Häggqvist, Waterloo med ABBA, Michelangelo med Björn Skifs och Empty Room med Sanna Nielsen.
– Topp fem visar på att det inte alltid vinnarlåtar som får de största framgångarna på Svensktoppen, säger Carolina Norén programledare för Svensktoppen.

Till exempel går det väldigt bra för 2007 års trea, Måns Zelmerlöw och hans Cara Mia.
– Jag ska erkänna att första gången jag hörde den så tyckte jag att den var lite ”lökig”, men sen började jag älska den. Den sätter sig ju direkt, dessutom är det min genombrottslåt och den låt jag tycker är roligast att sjunga, kommenterar Måns och fortsätter:
– Jag är jätteglad över att så många röstat på Cara Mia, och att nu få vara med i topp fem bland melodifestivalgiganter är stort för mig – fantastiskt kul!

Cara Mia ställs mot klassiker som Fångad av en Stormvind med Carola, Waterloo med ABBA och Michelangelo med Björn Skifs.
– Michelangelo är en låt som väldigt många tror vann Melodifestivalen, men som ju faktiskt bara kom femma 1975. Kanske har den också fått lite draghjälp av Dolph Lundgren som hyllade och röstade på den tidigt i tävling, kommenterar Svensktoppens programledare Carolina Norén.

En modern svensktoppsklassiker finns också med bland de gyllene fem: Empty Room med Sanna Nielsen.
– Åh vad glad och stolt jag blir! Jag sjunger den fortfarande på mina konserter och har själv inte tröttnat på den. För mig blir den bara större och större och mer betydelsefull, säger Sanna Nielsen.
Empty Room kom tvåa i Melodifestivalen, toppade Svensktoppen under 24 veckor 2008 och låg på listan i sammanlagt 45 veckor. Dessutom blev den Årets låt på Svensktoppen 2008.

Fakta om tävlingen Bästa melodifestivallåten på Svensktoppen genom tiderna:
Omröstningen har pågått i fem veckor på Svensktoppens hemsida (sr.se/p4/svensktoppen). Dessutom har publiken som besökt Melodifestivalens deltävlingar kunnat rösta i Sveriges Radios monter på plats. Sammanlagt har cirka 6 000 personer gjort sina röster hörda. Från början kunde man rösta på alla melodifestivallåtar som legat på Svensktoppen.

Vinnaren avslöjas i Svensktoppen söndag 7 mars mellan kl 11.03-12.00 i P4.

Klassiker som Främling, Diggiloo Diggiley, Bra Vibrationer och Piccadilly Circus har inte varit med i omröstningen eftersom att Svensktoppen var nedlagt åren 1982-1985.

För mer information:
sr.se/p4/svensktoppen eller kontakta Svensktoppens producent/programledare
Carolina Norén 070-215 63 05

Presskontakt:
Lena Henriksson, pressinformatör P4 070-584 9817