Marie Korpe leder Freemuse. Foto: Kristina Funkeson.

Music Freedom Day 2010

P2 onsdag 3 mars kl. 12.30

I många länder runt om i världen är yttrandefriheten för musiker starkt begränsad. Detta är dock något som uppmärksammas mindre av media och olika människorättsorganisationer, än när det gäller författare, journalister och politiska aktivister.

Freemuse är organisationen som vill ändra på detta faktum. I mer än 10 år har Freemuse verkat för att sprida information om musikcensur, tystade röster och toner och de villkor som många artister idag tvingas leva under. En del i detta är den för fjärde året anordnade Music Freedom Day. Ett evenemang med konserter och manifestationer av skilda slag i Afrika, USA och Europa.

Varför är musik så hotande för "makten"? Hur kan toner vara "farliga"? Är musik kanske den starkaste sammanhållande och mest identitetsskapande kraft som finns? Dessa frågor tar Anders Olsén upp med Marie Korpe, chef för Freemuse. Vi möter dessutom Mauricio Vigil, fängslad musiker i dåvarande militärdiktaturens Uruguay och Dror Feiler, minst sagt maktprovocerande musiker och konstnär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".