Rolands död.

Biblioteket: Birgitta Lillpers och Rolandsången

P1 måndag 8 mars kl 14.03 och 9/3 kl 18.15

I författaren Birgitta Lillpers lyrik och romaner vandrar figurerna ofta runt i en tid på en plats som inte genast går att identifiera. Det doftar både forntid och framtid om de vardagliga glesbyggdslandskap där hennes människor försöker hitta en inre plats att tillhöra. I sin nya roman "Om du fick tänka dig ett hem" ligger hotet om vräkning tungt över de bostäder huvudpersonerna funnit. Vi träffade Lillpers för att tala om hur det är att skriva en bok som gör ont, om vad som är hemma och om plakatlyriken som räddade hennes språk.

Definitivt ur forntiden härrör Sången om Roland. Rolandssången hade hunnit "sjungas" och traderas av rhapsoder och jongleurer i mer än 300 år, innan den någon gång i början av elvahundratalet sattes på pränt och sögs in i först den kristna och senare den franska litteraturkanon. Dikteposet om Karl den store-vasallen Rolands ståndaktiga strid mot de hedna i Spanien har nu fått två kompletta översättningar till svenska. En av Jens Nordenhök och en av Gunnar Carlstedt och Leif Duprez. Biblioteket berättar om arbetet med att göra svenska av "Sången".

Programledare är Jenny Teleman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista