”I Etiopien har vi inte samma romantiska bild av naturen som många har i Sverige”, säger Tsignesh Asres. Foto: Lars Mogensen

Tendens samtalet: "Jag försöker värdera naturen på ett annat sätt"

P1 tisdag 9 mars kl 11.03 och kl 20.03 samt 13/3 kl 18.15

Ett samtal med Tsignesh Asres, agronom från Etiopien som bl a arbetar med naturutflykter för nyanlända invandrare i Sverige. Hon bor i Eslöv och jobbar för Studiefrämjandet på olika håll i Skåne.

När hon kom till Sverige 1994 slogs hon av den romantiska bild av naturen som många svenskar bar på. Själva idén att ägna sig åt naturupplevelser som rekreation och upplevelse var för Tsignesh lite främmande.

- Jag förstår fortfarande inte riktigt det här med "fritidsaktiviteter", skrattar Tsignesh Asres. I mitt hemland är naturen förknippad med att hämta ved eller vatten, skörda kaffe och annan ren överlevnadsverksamhet. Men jag har lärt mig att vara i naturen i Sverige och när jag nu är ute känner jag mig lugn. Jag ser mycket och uppskattar naturen på ett sätt som jag aldrig gjorde i mitt hemland, säger Tsignesh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".