P2 "Om musik" - Johan Norberg Foto: Tobias Froeberg

Om musik: Gitarristen Johan Norberg

P2 söndag 25 april kl. 14.00 och tisdag 27/4 kl. 12.30

Gitarristen Johan Norberg blev riksbekant som killen intill Mikael Rickfors i videon till hiten ”Vingar” från 1988. Men bakom den rockigt glamourösa bilden av Norberg i långt hår, skäggstubb och jeansjacka finns också en annan historia. Johan började spela gitarr hemma i Lycksele där han övade från morgon till kväll. Han gillade speciellt jazz och bebop. Men att som Norberg lära sig allt på egen hand kom att kosta honom. Frånvaron av pedagogisk handledning resulterade med tiden i att hans frenetiska övande slog tillbaka med förödande kraft.

En neurologisk handskada tvingade Norberg att genomgå flera operationer. Fingrarna löd ändå inte och läkarna sa att Johan måste förlika sig med att sluta spela. Men i brist på annat att göra började Norberg, likt Django Reinhardt, laborera med alternativa speltekniker. Olika öppna stämningar blir hans nya signum. Det är fjärran videon till ”Vingar” – men det leder till en pånyttfödd karriär som musiker.

Idag sammanknippas Johan Norberg nästan uteslutande med sitt sätt att spela gitarr efter att skadan uppstod. Han spelar huvudsakligen originalmusik och verkar i duos med Nils Landgren och Jonas Knutsson.

Johannes Cornell och Tomas Tornefjell är musikjournalister som sommaren 2008 gjorde programserien Sväng för Sveriges Radio P2. Nu har de träffat Johan Norberg i hans hem på Södermalm i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista