Tonsättaren Karin Rehnqvist medverkar i Klang! - Ord och bild blir musik. Foto: Ester Sorri.

Musikmagasinet: Klang!

P2 måndag 15 mars kl. 12.30 samt P1 20/3 kl. 23.07 och 21/3 kl. 15.03

Hur gör tonsättare när de trollar fram den ljuvaste musik ur ord och bild? Hur tonsätter hon ett islandskap? Hur många A4-sidors libretto behöver han för en helaftonsopera? Får tonsättare inspiration från ovan eller gräver de djupt i sitt inre?

I Birgitta Tollans nya serie Klang! - "Ord och bild blir musik" möter vi i det andra programmet tonsättaren Karin Rehnqvist. En pionjär och Sveriges första kvinnliga professor i musikalisk komposition. Karin Rehnqvist startade föreningen KVAST, Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare, för att förbättra villkoren för kvinnor som gör musik. Och hon har fått det ärofyllda uppdraget att skriva musiken till kronprinsessan Victorias bröllop.

Karin Rehnqvist har ofta satt ordet, rösten i centrum för sina musikstycken. Ibland är språket påhittat eller så sjungs det baklänges, som i styckena Haya! och Davids Nimm. I programmet berättar Karin Rehnqvist varför hon valt att skriva både "Requiem aeternam" och "Salve Regina", vilka kräver ord: anrop, bön och rit där till och med Amen används.

Karin Rehnqvist, som ofta blandar texter och dikter ur olika tidsåldrar och kulturer, har under de senaste åren rört sig från urberget till himlavalvet. Från jordens sång till rymdens strängteori. Vi hör även utdrag ur många vackra musikstycken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista