Django Projects: Anders Larsson, Gustav Lundgren, Martin Widlund och Fredrik Lindborg. Foto: Melanie F Cnattingius.

P2 Live Världens Liv: Django Reinhardt – 100 år!

P2 söndag 7 mars kl. 20.00

I år är det hundra år sedan gitarristen Django Reinhardt föddes, den europeiska jazzens förste stilbildare. Och över hela världens anordnas nu djangofestivaler, otaliga priser delas ut i hans namn och ensembler poppar upp som pluggar Djangos stil. Den som kallas jazz manouche på franska, gipsy swing på engelska. En ren, fräsch och distinkt stil med ett hissnande bakåtlut över ett korthugget komp. 

Django Project är fyra unga svenskar tagit sig an Djangos spel med hull och hår. Sättningen är klassisk. Gustav Lundgren och Martin Widlund spelar gitarr, Fredrik Lindborg, kontrabas och Anders Larsson, accordeon. Det var Gustav som drog igång projektet och blev ett namn för den svenska jazzpubliken när han i början av 2000-talet slog igenom i Hot Club de Suede tillsammans med gitarrkollegan Andreas Öberg. Ett av syftena var att sprida kännedom om Django Reinhardt och hans fabulösa musik. Konserten spelades nyligen in på Stallet i Stockholm.

Dessutom i kvällens Världens Liv en levande legend och diva – Eva Ayllon – Drottningen av Lando. Världens Liv presenteras av Mats Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista