Kinos programledare Roger Wilson. Foto: Mattias Ahlm/SR

Kino: Oh my God!

P1 fredag 5 mars kl 18.15 och 7/3 kl 16.03

I USA har Hollywood fått en oväntad utmanare. Nya blockbusters görs i Albany i Georgia där brödraparen Kendrick och Christiano gör kristen film så det osar. Nu har man tröttnat på filmindustrins fixering vid sex, droger och brottslighet. Istället producerar man egna sedelärande historier om till exempel vikten av att arbeta på sitt äktenskap och vara trogen sin fru. Resultatet har blivit utsålda biosalonger och chockade filmbolagsbossar. Kino granskar den missionerande filmens framväxt.

Även i Sverige är den kristna medieindustrin på framväxt. I Älmhult produceras Kanal 10, en tv-kanal med en kristen agenda som nu nysatsar. På tablån finns program som "Väckelsemöte i Viksjö" och "Vi ber för dig", men också kristna fredagsfilmer och musikvideor. Dessutom kollar Kino också in SVT:s nya livsåskådningsprogram, "Åh, herregud!" med Jonas Gardell.

I den islamiska staten Iran har kvinnorörelsen blivit inspirerad av den förbjudna boken "Kvinnor utan män". Författaren Shahrnush Parsipur har redan suttit fängslad två gånger och nu kommer filmen som baserar sig på hennes texter. Möt filmaren och konstnären Shirin Neshat och författaren själv i veckans Kino. Programledare är Roger Wilson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista