1984 - Göran Forsmark och Lo Kauppi Foto: Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR

Radioteatern Klassiker: 1984

av George Orwell. Manus och regi: Niclas Pajala.

Premiär!
Del 1: Fredag 12/3 19.03. Sänds även 14/3 20.03 och natt mellan 20-21/3 00.15.

Del 2: Fredag 19/3 19.03. Sänds även 21/3 20.03 och natt mellan 27-28/3 00.15.

"Frågan är inte om 1984 kommer att bli verklighet, frågan är hur det kunde hända utan att vi såg det, säger regissören Niclas Pajala som bearbetat George Orwells klassiska roman för Radioteatern.
     1984 berättar om ett samhälle där medborgarna övervakas via skärmar och där Storebror har den totala kontrollen.  Winston Smith är anställd för att förfalska uppgifter i olika medier så att de bättre passar den just då rådande uppfattningen. Någon sanning finns inte längre. Verkligheten förändras minut för minut. Winston har vaga minnesbilder av tiden före Storebror. När han möter Julia och blir förälskad - ett brott eftersom det bara är Storebror som ska älskas - blir hans tvivel till opposition.
     "Min version av 1984 handlar om en vanlig enkel människa som börjar inse det tragiskt absurda i en värld där alla äkta känslor och sanningar avskaffats. Han vill få tillbaka sitt människovärde och vågar ta upp kampen mot den totala övermakten."

I rollerna bland andra: Lo Kauppi, Göran Forsmark, Staffan Göthe och Sven Wollter.

1984 kommer att finnas tillgänglig för lyssning på webben i 30 dagar.

(En föreställning i två delar från SR Luleå.)

Efter första delen: Hans namn var George Orwell Vem var mannen bakom 1984? Vilken betydelse har han idag? Naila Saleem tecknar ett porträtt av författaren som gjorde en omvänd klassresa från samhällets övre skikt till de fattigas värld. Hon samtalar bl a med Göran Hägg och Ronald Paul, docent i engelsk litteraturhistoria. (OBS! Detta program utgår den 14/3 p g a Romanpriset.)

Efter andra delen: Vad gör Storebror idag? Det har gått mer än 60 år sedan George Orwells mörka framtidsversion kom ut. Hur står sig 1984 idag? Naila Saleem diskuterar bokens aktualitet med bl. a. författaren Göran Hägg, Agneta Blom universitetslektor i statsvetenskap och Ronald Paul, docent i engelsk litteraturhistoria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista