Sveriges Radio når flest och möter det största förtroendet

Sveriges Radios public service-redovisning lämnades vid månadsskiftet till kulturdepartementet och Granskningsnämnden för radio och tv. Den visar i allt väsentligt att Sveriges Radio levt upp till de krav som ställts på företaget under den nu avslutade tillståndsperioden 2007-2009.
– Jag är mycket nöjd med att vi uppfyller målen och konstaterar med glädje att vår position hos lyssnarna har stärkts ytterligare under året, säger vd Mats Svegfors.

Sveriges Radio är det medieföretag som publiken ägnar mest tid åt, det visar den senaste publikmätningen. Hälften - mer än fyra miljoner - lyssnar varje dag och under en vecka är det hela 75 procent. En procent motsvarar 78 000 personer.

Sveriges Radio är även det företag som allmänheten visade allra störst förtroende för.

Hela 79 procent uppger enligt Förtroendebarometern* att man har stort förtroende för SR och det är en ökning jämfört med 2008. SR har därmed passerat både IKEA, som traditionellt legat i topp, och SVT som nu finns på tredje plats. Dessutom visar en färsk attitydundersökning att publiken ger programmen högt betyg. Tre av fyra är nöjda med utbudet och högst betyg ges just till det som publiken också anser vara viktigast nämligen nyheter, trafik, väder, lokala nyheter och konsumentfrågor.

Sveriges Radio sände förra året sammanlagt 286 923 timmar på de olika plattformarna: det analoga FM-nätet, kort- och mellanvåg, digitalradion (DAB) och webben. Det motsvarar 33 år av oavbrutna sändningar (1 år = 8760 timmar).

Sveriges Radio sänder över FM-nätet i P1, P2, P3 och P4 och i 29 lokala kanaler.

Ett omfattande utbud sänds även till utlandet via kortvåg, mellanvåg och satellit. Utöver detta har SR ett stort utbud som sänds i den digitala radion DAB och över internet.

Som sändningstillståndet anvisar, så har Sveriges Radio verkat för mångfald i programverksamheten med externa medverkande och utläggningar av produktion, 309 mkr betalades till utomstående medverkan av olika slag. Av denna summa var utläggningar av hela produktioner till externa bolag 157 mkr, en ökning med nästan 30 miljoner under tillståndsperioden. För musikrättigheterna betalades 123 miljoner kronor.

Samarbetet med olika kulturinstitutioner har också ökat under tillståndsperioden och blev under 2009 till drygt 2100 timmar radio vid 3300 sändningstillfällen.

På minoritetsspråken finska, tornedalsfinska, samiska och romani chib sändes 24 600 timmar och över 1700 timmar på olika invandrarspråk. För barn och ungdomar sände Sveriges Radio i olika kanaler sammanlagt över 14 400 timmar. SR har också levt upp till kravet att sända minst 55 procent av allmänproduktionen utanför Stockholm. Under 2009 sändes 57 procent från övriga landet.
– Siffror är abstrakta, fortsätter Mats Svegfors. Bakom dem finns de konkreta programmen och medarbetarna som i ett dagligt samspel åstadkommer det samlade resultatet. Jag är mycket nöjd med att vi levt upp till målen och även kunnat göra andra viktiga satsningar som exempelvis förbättrad ljudkvalitet genom det så kallade hörbarhetsprojektet med speciellt utsedda hörbarhetsambassadörer runt om i landet.

* MedieAkademins Förtroendebarometer november 2009

Läs hela Public Service-redovisningen
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/files/3113/7874.pdf

För mer information:
Johan Mångård, programcontroller
08-784 97 32, 070-8458444
johan.mangard@sr.se

Bengt Arwén, presschef
08-784 17 59
bengt.arwen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".