Lars Norén i Snittet. Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio

Kulturradion Snittet: Lars Norén,judendom och popkultur

P1 onsdag 10 mars kl 14.03 och 11/3 kl 18.15

Varför satsar Lars Norén på ett tungt grekiskt drama som sin första uppsättning på Folkteatern i Göteborg?  Valet han gjort är Aischylos trilogi Orestien som är både ett hämnddrama och en beskrivning av samhällsförändringar och som dessutom innehåller en konflikt mellan manligt och kvinnligt.  Vilka sidor i dramat har Norén valt att lyfta fram, undrar Mia Gerdin i en intervju några dagar innan premiären. 

 Mer teater blir det när Kerstin Berggren träffar svenska regissören Maria Åberg i London som nästa vecka har premiär med The God’s Weep, där Jeremy Irons har huvudrollen, på Royal Shakespeare Company. 

 I Snittet ingår också en rapport från Katarina Andersson om bröderna Coens senaste film A Serious Man som fått kritik i vissa judiska kretsar eftersom filmen innehåller flera osympatiska karaktärer som är judar.  Rafi Samuels-Swartz från judiska organisationen

NEXT menar att filmen är ett symptom på att judisk kultur på allvar gjort sitt intrång i populärkulturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista