Kristian Lundberg. Foto: Pressbild/symposion.se

P3 Text med Kristian Lundberg

P3 söndag 21 mars kl 18.03

”Jag lever inte under genrens tyranneri.”

Kristian Lundberg är ingen genreslav men genom hans många dikter, romaner och deckare finns en röd tråd: ”Alla mina historier börjar på samma sätt. Det var en tidig morgon i centrala Malmö”, skriver han i sin senaste bok "Yarden". Så i kvällens P3 Text beger sig Daniel Boyacioglu till Västra hamnen i Malmö för att prata om andra röda trådar i Kristian Lundbergs författarskap, som klasshat, golvmoppning och religion.

Poeten som debuterade 1991 med diktsamlingen "Genom september" är även deckarförfattaren bakom den nyktre alkoholisten och Malmöpolisen Nils Forsberg. Många minns honom också som litteraturkritikern som fick det kokhett om öronen efter att ha recenserat en deckare innan den publicerats. I romanen "Yarden" som kom i höstas blandar Kristian Lundberg nutida upplevelser av de tuffa och orättvisa arbetsvillkoren i Malmö hamn med minnen från en karg och kaotisk uppväxt i förorten Rosengård. För några veckor sedan belönades boken med Ivar Lo-Johanssons personliga pris.

P3 Text öppnar också Textofonen och släpper lös nya uppläsningar från skribenter runt om i landet. Och frågan till P3 Texts förläggare lyder i dag: Hur marknadsför ni en bok?  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista