Vetenskapsradion Historia om Jacob de la Gardie Foto: Wikimedia

Vetenskapsradion Historia: Sveriges man i Moskva

P1 torsdag 11 mars kl 13.20 och 14/3 kl 19.35 samt 17/3 kl 01.03

För 400 år sedan lyckades en svensk fältherre med något som otalet andra fältherrar efter honom skulle misslyckas med – att erövra Moskva. Vetenskapsradion Historia berättar historien om Jakob de la Gardie och hans marsch mot den ryska huvudstaden 1610, under en tid då Ryssland var sönderslitet av inbördeskrig och Sverige hoppades få kontroll över den värdefulla ryska pälshandeln. Försvarshistorikern Lars Ericsson Wolke menar att erövringen var en stor bedrift, men att den egentligen inte fick någon betydelse på längre sikt, varför händelsen försvunnit ur historieböckerna.

Denna vecka inleds dessutom en serie om sexualpolitikens historia. Lena Lennerhed, professor i idéhistoria och ordförande i RFSU berättar i det första avsnittet om den långa kampen för preventivmedel – från agitatorn Hinke Bergegrens förbjudna kamptal för exakt 100 år sean, till det första godkända preventivmedlet Enovid, som började användas för exakt femtio år sedan.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".