Vetenskapsradion Historia uppmärksammar den femtioårsjubilerande fluorsköljningen. Foto: SVT Bild

Vetenskapsradion Historia: Klassrumsgurgel firar femtio

P1 torsdag 18 mars kl 13.20 och 21/3 kl 19.35 samt 24/3 kl 01.03

För femtio år sedan gjorde de första fluortanterna entré i den svenska skolan. Vetenskapsradion Historia uppmärksammar händelsen och frågar sig vad fluorsköljningarna egentligen uträttade för den svenska tandhälsan, och hur det kommer sig att så många har ångestfyllda minnen av fluorgurglet.

- Inte minst om man är täppt i näsan kan det vara jobbigt att skölja med fluor, säger Göran Koch, professor i barn- och ungdsomstandvård som på 1960-talet skrev en av de första vetenskapliga avhandlingarna om fluorsköljningar.

I serien om sexualpolitikens historia berättar idéhistorikern Lena Lennerhed om kampen för fri abort. Frågan debatterades flitigt redan under antiken, och ofta har stater och samhällen haft en mycket sträng syn på frågan. De illegala aborterna har sannolikt alltid varit många och uppfinningsrikedomen stor. På 1890-talet drevs exempelvis tusentals kvinnor i Sverige att äta fosfor ifrån tändstickor i syfte att göra abort, något som orsakade mängder av dödsfall.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista