Patrik Brinkmann på ett politiskt möte ute i Europa. Foto: Christoph Andersson

Dokumentären: Patriot i frack

P1 lördag 20 mars kl 14.03 och 27/3 kl 20.03 samt 5/4 kl 00.03

På kvällen den 29 januari 2010 är det bal i Wien, Österrikes huvudstad. Över 2000 personer samlas i det kejserliga palatset Hofburg för att dansa. Men det är inte vilket balsällskap som helst, utan de rika och framgångsrika inom Europas ultrahöger. En av dem som ska dit i frack är den svenske affärsmannen och miljonären Patrik Brinkmann, 44.

- Den här balen är av samma klass som Nobelfestligheterna hemma i Sverige, säger han och har hyrt ett bord för åtta personer i Hofburg.

Ledaren för det flamländska och ultranationalistiska partiet Vlaams Belang jämte hustru är några av hans personliga gäster vid bordet. Patrik Brinkmann har gjort sig ett namn inom Europas ultrahöger genom sin stiftelse, ”Kontinent Europa stiftelsen”.

- Genom den vill han slakta den nationella rörelsens heliga kor, säger en av hans goda vänner på yttersta högerkanten.

”Stiftelsens” uppgift är att erbjuda en samlingsplats för Europas ”patrioter”, stödja nationalistiskt sinnade forskare, ge ut nationalistiska böcker och tidningar. Men i flera års tid har svenska myndigheter vägrat att godkänna stiftelsen. Stiftelsekapitalet anses inte räcka till den enorma verksamheten. Det är bara på 20 000 kronor.

Journalisten Christoph Andersson har under två år följt Patrik Brinkmann inom den europeiska ultrahögern, turerna runt ”Kontinent Europa stiftelsen” – och yttersta högerns inre stridigheter som Brinkmanns slakt av ”heliga kor” utlöst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista