Pianisten Jan Johansson. Foto: SVT Bild.

P2 Arkiv jazz: ”Jazz på svenska” med Jan Johansson

P2 tisdag 16 mars kl. 21.30

I år är det 42 år sedan Jan Johansson dog i en bilolycka på väg till en spelning den 9 november 1968. Under 60-talet var han ofta förekommande i radio och detta återspeglas i veckans P2 Arkiv.

Det blir ”Jazz på svenska”, svenska folkmelodier tillsammans med basisten Georg Riedel i ett studioinspelat program som sändes första gången sommaren 1962. Just den musiken var i stort sett den enda svenska jazz vid den tiden som nådde en stor och bred publik. Jan Johanssons folkvisetolkningar blev en stor framgång och har genom åren fått många efterföljare, också i form av motsvarigheter i andra länder.

”Till vardags” spelade Jan Johansson vid denna tid på Nalen i Stockholm. I en på sin tid direktsänd halvtimme ”Jazz vid midnatt” våren 1963 från Nalen, får vi höra trion på egen hand inför en uppskattande publik på plats – Georg Riedel spelar bas och Egil Johansen trummor. Här är repertoaren mer traditionellt jazzbetonad med låtar av Miles Davis och Dizzy Gillespie.

Programmet bjuder också på ett nummer ur ett program kallat ”Jan Johansson spelar musik på sitt eget vis”, en studioinspelning med en särskilt sammansatt ensemble där Arne Domnérus spelar klarinett och Bjarne Nerem tenorsaxofon. Programledare: Lars Westin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista