Herbert Blomstedt Foto: Stina Gullander

Blomstedt dirigerar Sandströms Messiah

Sven-David Sandström har låtit sig inspireras av Händels över 250 år gamla klassiker i ett nykomponerat storverk som uppförs i Berwaldhallen den 20 och 21 mars under ledning av Sveriges Radios Symfoniorkesters hedersdirigent, Herbert Blomstedt. Läs hans egna ord om Messiah!

Sandströms Messiah i Berwaldhallen
Lördag 20 mars kl 15.00 (sänds direkt i SR P2)
Söndag 21 mars kl 15.00
Konsertintroduktion med Sven-David Sandström kl 14.00 båda dagarna.

Medverkande
Radiokören
Gustaf Sjökvists kammarkör
Sveriges Radios Symfoniorkester
Herbert Blomstedt dirigent
Ida Falk Winland sopran
Kristina Hammarström mezzo
Timothy Fallon tenor
Karl-Magnus Fredriksson baryton
Presentatör: Katarina Lindblad

Är det inte förmätet att försöka ”förbättra“ Händel? Jo, det är det förståss, men det är inte alls det Sandström haft i tankarna. Han, som liksom många av hans lyssnare känner Händels oratorium både fram och bak – och älskar det – har helt enkelt reagerat på samma underbara bibeltexter utifrån dagens världsbild, nu 250 år senare.

Plötsligt blir orden igen högaktuella och man blir helt omtumlad av intensiteten i uttrycket. 50 korta satser, de flesta bara en minut eller två långa, kaskader av ljusa treklanger eller mustiga septimackord, lekfulla och spralliga rytmer där texten så kräver. Allt är nytt och välkänt på samma gång. ”Hallelujakören“ finns förståss med, men den jublar på sitt eget sätt och uppträder först som ett mystiskt mummel. Först då ”King of Kings and Lord of Lords“ trätt in på scenen bryter det loss på riktigt.

Efter världspremiären på amerikanska västkusten, några framföranden på tyska festivaler och i svenska provinsen är det nu dags för tonsättarens hemstad att höra detta märkliga verk. Liksom inför den ursprungliga gestalten för över 2000 år sedan väntar man med spänning på vem han är och hur han kommer att mottagas.

Herbert Blomstedt
Luzern, den 8 mars 2010

Intervjuer fredag 12/3 från kl 13.00
För intervjuer med Herbert Blomstedt och Sven-David Sandström vänligen kontakta Peter Smith, kontaktdata enligt nedan.

Pressbild
Herbert Blomstedt. Foto Stina Gullander/SR
https://www.isidor.sr.se/isidor_localfiles/externwebb/Hires/2938/958347.jpg

För mer info:
Peter Smith, press
08-667 16 54
070-618 33 35
peter@smith.se

Karin Adolfsson, försäljningschef 
08-784 51 12
karin.adolfsson@sr.se

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".