Lillebjörn Nilsen hörs i Världens Liv 14 mars.

P2 Live Världens Liv: Kungar i varsitt rike

P2 söndag 14 mars kl. 20.00

I Världens Liv presenteras två kungar, lika populära men väldigt olika. Först Norges viskung, den stillsamme Lillebjörn Nilsen. Och därefter Khaled – Kungen av Rai.

Lillebjörn Nilsens karriär tog fart på 1970-talet. Han blev snart lika populär i Norge som någonsin Cornelis och Fred Åkerström i Sverige. En viktig inspiration för många blev "Lillebjörns gitarbok" från 1973, en bibel för alla som ville börja spela gitarr, oavsett genre. Lillebjörn Nilsen har haft något av en återkomst efter flera år av relativ tystnad. P2 spelade in den norske viskungen under en konsert i Salemkyrkan i Stockholm i januari.

Konsert nummer två är också inspelad på Södermalm i Stockholm, på klubben Debaser. Här står Khaled på scenen - Kungen av Rai. Den rebelliska raimusiken som gjort en snabb klassresa från fattigkvarteren i Oran i Algeriet till stora och glittriga scener över hela världen. Klassresan har skapat många nya stilar, små riken inom raivärlden med egna raikungar, raiprinsar och raidrottningar. Men Khaled är nog ändå den störste. Han håller kvar vid sin stil, glömmer inte sin tidigare repertoar och behåller greppet om sin publik efter flera decennier av artisteri. Programledare: Mats Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".